Interviu apărut pe pagina RFI, în data de 14 iulie 2020.
“Dreptul la prostie se oprește, în condiții de pandemie, când amenință drepturile și sănătatea celorlați”
În ultimele 3 săptămâni, noile infectări cu coronavirus au arătat așa: 2.268 (22-28 iunie), 2.660 (29 iunie – 5 iulie) și 3.562 (6-12 iulie). Creșterea alarmantă a îmbolnăvirilor îi îngrijorează pe medici care, după lunile lungi și grele de luptă cu pandemia, se văd puși într-o situație mai grea decât atunci când în România era stare de urgență și nici nu se pomenea de relaxarea restricțiilor.
637 de noi cazuri de îmbolnăvire cu covid-19 în România și 30 de decese.
Este ultimul bilanț anunțat de autorități. Odată cu creșterea alarmantă a numărului de infectări și medicii și-au înăsprit mesajele publice.
Cel mai recent exemplu vine de la Cristian Oancea, directorul Spitalului Victor Babeș din Timișoara. El constată că efortul cadrelor medicale în lupta cu pandemia e anulat de cei care ignoră regulile sanitare și le transmite că îi așteaptă la spital, unde sunt și lumânări. Vlad Mixich, expert în politici de sănătate publică, spune la RFI că e de înțeles că medicii sunt dezamăgiți după atâtea luni de muncă pentru că își văd eforturile irosite.Celor care neagă existența virusului el le transmite că “dreptul lor la prostie se oprește în condiții de pandemie, când amenință drepturile și sănătatea celorlalți“. Altfel, spune Mixich, teoriile conspirației apar în toate pandemiile, răspândirea lor e fiind acum înlesnită de rețelele sociale. În opinia sa, în România mai avem parte de un fenomen: inversarea valorilor profesionale care a dus la nașterea neîncrederii oamenilor în autoritățile de sănătate publică. Despre cei care refuză tratamentul împotriva covid-19 expertul în politici de sănătate publică spune că e dreptul lor, prevăzut și în legea sănătății. Dar, subliniază Vlad Mixich, cei care refuză tratamentul și apoi ajung la terapie intensivă, după ce se recupereză, ar trebui puși să plătească toate îngrijirile medicale. “Există și dreptul la prostie. Nimeni nu poate fi băgat la închisoare pentru că este prost, dar în același timp, acest drept se oprește, în condiții de pandemie, când el amenință drepturile și sănătatea celorlați. Și în Constituția României este prevăzut cât se poate de explicit că protejarea sănătății publice primează în aceste cazuri. Ori, din această perspectivă, dacă cei care refuză tratament, refuză să respecte regulile, circulă liber, își pun în pericol semenii, pe noi până la urmă, atunci evident că ei trebuie pedepsiți”.
Add Comment