Apeluri ICDE Comunicate

ICDE consideră Președinția românească a Consiliului UE un eșec de imagine al guvernului și majorității parlamentare

Comunicat

La încheierea președinției Consiliului UE, Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) semnalează că România a fost cea mai criticată țară care a deținut președinția rotativă a blocului comunitar în ultimii 30 de ani, din cauza acțiunilor sfidătoare ale guvernului și majorității parlamentare îndreptate împotriva statului de drept și în sensul politizării justiției. A pune acum întreaga vină pe infractorul Liviu Dragnea este o încercare nedemnă a PSD-ALDE, două partide repudiate de propriile lor familii politice europene în timpul campaniei electorale, de a se spăla pe mâini și de a reveni la opțiunea de fațadă pro-europeană. În esenţă, este acelaşi reflex al nomenclaturii comuniste de acum trei decenii, care s-a „reinventat” politic în epoca post-Ceauşescu.

Aflat încă de la începutul președinției sub stigmatul unei Rezoluții critice a Parlamentului European, adoptată în noiembrie 2018, guvernul PSD-ALDE a continuat pe parcursul ultimelor șase luni să forțeze modificarea legilor justiției prin ordonanțe de urgență, în sensul evident și cunoscut de toată lumea al favorizării infractorilor. Nu e de mirare că a existat o lungă serie de critici, intervenții publice tranșante și îngrijorări dintre cele mai serioase formulate de Comisia Europeană la cele mai înalte niveluri, de ambasadele țărilor occidentale aliate și partenere și de reprezentanți ai executivelor din diferite state membre ale Uniunii Europene, care au pus România pe harta guvernărilor care încalcă valorile europene, alături de Ungaria și Polonia, state sancționate de UE prin declanșarea procedurilor de activare a art. 7 din Tratat.

În acest sens, președinția românească a Consiliului UE a fost asociată cu o perioadă de eșec lamentabil și regres al prestigiului și credibilității guvernării de la București. Pe dimensiunea politică, România a ratat oportunitatea de a își îmbunătăți imaginea pe plan internațional, și-a blocat propriul candidat pentru funcția de prim procuror european, s-a jucat iresponsabil cu tema localizării Ambasadei României în Israel, nemulțumind în final pe toată lumea, a pierdut alegerile la Națiunile Unite pentru un loc în Consiliul de Securitate, și-a răcit relațiile cu instituțiile europene și cu majoritatea guvernelor țărilor aliate și partenere. 

Faptul că în timpul acestui semestru au fost încheiate câteva dosare de pe agenda UE poate fi considerat un succes tehnic al diplomației și aparatului de specialitate al ministerelor, în general unor funcționari și specialiști bine pregătiți, care și-au făcut datoria cu bune rezultate. Această performanță tehnică demonstrează că România este o țară cu potențial și vocație europeană, cu specialiști care pot face față oricând sarcinilor și provocărilor profesionale la diferite niveluri ale Uniunii Europene, dar care este trasă înapoi de o putere politică formată în mare parte din politicieni inepți, de foarte slab nivel politic și chiar intelectual, neintegrați în cultura democratică europeană.

ICDE va acționa în perioada următoare prin toate energiile și programele pe care le poate angaja pentru ca valorile europene și cultura democratică europeană să se impună iar România Europeană, proiectul nostru esențial, să aibă câștig de cauză.

Valentin Naumescu,

Președinte ICDE

Cluj-Napoca, 26 iunie 2019

About the author

ICDE

Add Comment

Click here to post a comment