Apeluri ICDE Comunicate

ICDE atrage atenția asupra cu privire la nerespectarea de către România a standardelor internaționale în materie de justiție

COMUNICAT

25 iunie 2019: Asociația „Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană” (ICDE) atrage atenția cu privire la nerespectarea de către România a standardelor internaționale în materie de justiție. Asociația solicită Guvernului și Parlamentului implementarea fără rezerve a recomandărilor formulate de Comisia de la Veneția, renunțarea la rutina ordonanțelor de urgență și eliminarea rolului esențial al ministrului justiției din numirea și revocarea procurorilor de la vârful sistemului.

Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), care cuprinde experți din toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, a publicat, ieri, Opinia nr. 950/2019 privind OUG nr. 7 și 12 adoptate de Guvernul României în acest an, privind sistemul de justiție. În conținutul Opiniei se face referire la modificarea legilor justiției din anul 2018 – deja analizate în Opinia nr. 924/2018 de către Comisia de la Veneția, care a formulat atunci opt recomandări, ignorate însă de autoritățile române – precum și la modalitatea de modificare a legislației prin OUG.

Ținând cont de observațiile Comisiei de la Veneția și pe baza experienței membrilor săi, asociația „Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană” formulează următoarele constatări și propuneri:

(1) Adoptarea ordonanțelor de urgență de către Guvern a devenit o practică în România de luare a unor măsuri permanente, ocolindu-se Parlamentul ca for suprem de dezbateri democratice. În felul acesta, se încalcă principiul separației puterilor în stat, sunt afectate calitatea legislației și siguranța juridică a cetățenilor. Ca urmare, ICDE consideră că se impune o reformă în privința adoptării ordonanțelor de urgență, aceasta fiind, de altfel, pusă în evidență și de rezultatul referendumului din 26 mai 2019, care să cuprindă următoarele trei cerințe: (a) definirea situațiilor excepționale în care ar putea fi adoptate OUG, care trebuie să aibă ca obiect doar rezolvarea unor situații temporare sau de tranziție; (b) posibilitatea de verificare a constituționalității proiectului de OUG anterior intrării în vigoare; (c) fixarea unui termen în care Parlamentul să ia în dezbatere aprobarea/respingerea OUG.

(2) La numirea și revocarea procurorilor din pozițiile înalte din cadrul Ministerului Public, ca urmare a modificărilor legislative din anii 2018-2019, ministrul justiției joacă un rol cheie. ICDE consideră că, în prezent, numirea și revocarea sunt politizate, cât timp durata mandatului este de doar trei ani, rolul Președintelui țării este doar unul formal, iar cel al secției de procurori a CSM este doar unul consultativ. Ca urmare, se impune modificarea legislației astfel ca rolul central în numirea și revocarea înalților procurori să aparțină secției de procurori a CSM, iar durata mandatului acestora să fie în mod considerabil crescută.

(3) Fără nicio motivație, în anul 2018 a fost creată Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, instituție unică în peisajul juridic european. Deși legea prevede o separație a carierei judecătorilor de cea a procurorilor, selectarea candidaților procurori s-a făcut de un comitet alcătuit exclusiv din judecători. Această secție are o competență extrem de extinsă, fiind suficientă reclamarea unui magistrat în orice dosar pentru ca acesta să fie solicitat de noua Secție de la Parchetul competent. Secția nu este sub autoritatea Procurorului General de la PICCJ și are puterea să retragă apelurile în cazurile instrumentate de antecesorii săi. În lipsa unor argumente raționale și a unui studiu de impact pentru o astfel de modificare legislativă, există suspiciuni că înființarea acestei secții a fost făcută pentru a schimba cursul investigațiilor în anumite cauze penale. Ca urmare, ICDE solicită ca Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție să fie eliminată de îndată din arhitectura judiciară.

Asociația „Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană” reamintește decidenților politici că aplicarea standardelor europene privind independența justiției nu este opțională. România europeană presupune punerea în practică a recomandărilor formulate de organisme ale Consiliului Europei precum Comisia de la Veneția, Comitetul Miniștrilor sau GRECO ca o garanție pentru întrunirea cerințelor minime ale statului de drept fără de care nu poate fi concepută democrația modernă.

Cristi Danileț,

Vicepreședinte ICDE

About the author

ICDE

Add Comment

Click here to post a comment