Analize Articole

România occidentală, puternică și rezilientă – posibile fundamente ale SNAP 2020

Articol publicat de Iulian Fota în ziare.com, în data de 8 mai 2020.

Lupta cu pandemia de COVID-19 nu este singura mare miza a acestor luni. Este cea mai vizibila, este urgenta si trebuie castigata, pentru ca este reprezentata de multe vieti ale compatriotilor nostri. Dincolo de acest plan, si intr-o anumita masura mascate de el, au loc si alte batalii, la fel de importante.

Citeste toate textele scrise de Iulian Fota pentru Ziare.com

Pentru ca au aceeasi miza, protejarea Romaniei si a vietii cetatenilor ei.

De ceva timp, MApN s-a angajat intr-un proces de evaluare strategica a efortului de aparare militara, proces identificat sub titulatura de Analiza Strategica a Apararii (ASA). Am salutat initierea acestui foarte important proces, care, dincolo de rezultatul final, va avea multe consecinte pozitive asupra modului in care MApN isi structureaza gandirea strategica.

In plus, printr-o coincidenta favorabila, ASA se suprapune peste efortul necesar elaborarii Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024 (SNAp 2020). Dupa cum se stie deja, legea 203/2015 prevede ca, la sase luni dupa realegere, presedintele Romaniei sa prezinte Parlamentului aceasta strategie de securitate nationala.

Din cauza contextului international, care este tot mai periculos pentru Romania, importanta acestor documente este mai mare ca oricand. Pentru ca finalizarea ASA este ulterioara finalizarii SNAp 2020, am sa trec in revista doar cateva recomandari pe care le fac pentru o cat mai buna derulare a procesului de finalizare a strategiei de securitate nationala.

Romania are in fata sa ani grei, periculosi, cu multiple amenintari si agresiuni

Pentru ca schimbarile din sistemul global de state sunt in rau, pentru ca asistam la degradarea ordinii internationale liberale, ceea ce creste semnificativ gradul de pericol la adresa Romaniei, SNAp 2020 este cel mai important document de acest fel din ultimii 30 de ani.

Romania are in fata sa ani grei, periculosi, presarati cu multiple amenintari si agresiuni. Vacanta strategica s-a incheiat, suntem deja in cod portocaliu de instabilitate geopolitica, iar tara va trebui sa tranziteze cu bine toata aceasta reasezare globala, in conditiile in care performanta ei politica si strategica este grevata de multiple vulnerabilitati.

De aceea, daca ar fi sa sintetizez esenta noii strategii, as folosi abrevierea VRAC: o tara Vulnerabila va trebui sa se dovedeasca Rezilienta in fata multiplelor Agresiuni pe care viitoarele Crize le vor genera. Romania are nevoie de securitate VRAC.

Vremurile sunt proaste, ce facem?

Anii buni au ramas in urma noastra. Intre 2004 si 2014, Romania a avut cele mai bune garantii de securitate nationala. Occidentul domina relatiile internationale, legatura transatlantica era solida si functionala, China, chiar daca isi continua ascensiunea, relationa amiabil cu Occidentul, iar Rusia isi exprima nemultumirile la adresa Occidentului in special in forme soft. Chiar si agresiunea impotriva Georgiei, din 2008, a fost locala si de intensitate scazuta.

Nivelul de cooperare internationala era unul bun, suficient pentru a gestiona corespunzator criza economica din 2008-2009. De altfel, in 2009 apare G20, solutie satisfacatoare la limitarile G7 si la incapacitatea reformarii Consiliului de Securitate al ONU.

De aceea, SNAp-urile de pana acum au fost de pace, de ani buni, marcati de dominatie occidentala, dezvoltare economica si de stabilitate strategica.

Anii buni sunt deja in urma noastra si vedem garantiile noastre de securitate diluandu-se. De ceva timp am intrat intr-o perioada proasta, ca urmare a suprapunerii mai multor transformari majore, atat in plan geopolitic, cat si economic sau tehnologic.

Asistam la mai multe revolutii suprapuse – geopolitica, tehnologica si de mediu – ce se influenteaza reciproc si in rau. Occidentul, inclusiv SUA, se confrunta cu consecintele unui declin relativ, declin agravat si de propriile greseli de administrare economica sau de gandire strategica.

Relatia transatlantica este tensionata la ambele capete, atat americanii, cat si europenii avand zone de divergenta tot mai bine conturate.

Globalizarea a fost dezechilibrata prin cresterea Asiei, mai ales a Chinei. Centrul economic de gravitate al lumii se muta din Atlanticul de Nord spre Est.

Rusia, convinsa ca are de a face cu un Occident lenes si incompetent, este tot mai anti-occidentala, revizionista si iredentista, modificand granite recunoscute inclusiv de ea, prin forta armelor. Perspectiva de a avea din nou Moscova ca vecin la granitele noastre nu mai pare deloc hazardata, putand astfel pierde principalul castig geoplitic al destramarii URSS.

Iar recenta pandemie de COVID 19 nu face decat sa accelereze si sa accentueze evolutii aflate deja in plina derulare, actuala asprime a Chinei din relatiile cu SUA sau cu UE oricum s-ar fi intamplat. Ca si Rusia, si China vrea diluarea influentei globale a Occidentului.

De aceea, cred ca urmatoarea SNAp, ca gandire, text si instrumentare, trebuie sa fie altceva decat documentele de pana acum. SNAp 2020 trebuie sa fie mult mai inteligenta, reflectand vremurile pe care le traim, si practica, identificand solutii la problemele noastre de securitate nationala.

Criza de coronavirus este doar prima

Este momentul sa privim mai ales spre viitor. Gandirea strategica, care, sa nu uitam, vizeaza Romania si supravietuirea ei, trebuie sa reflecte vremurile proaste pe care suntem obligati sa le traim.

Criza de coronavirus este doar prima dintre multiplele crize de supravietuire cu care ne vom confrunta in viitor. SNAp 2020 trebuie sa accepte teza ca vremurile sunt mult mai periculoase decat pana acum, ceea ce reclama o alta abordare, atat din partea politicului, cat si din partea birocratiei sau a populatiei.

In definitiv si Constitutia, la articolul 55, prevede ca “cetatenii au dreptul si obligatia sa apere Romania”. In felul asta, tragand un obligatoriu semnal de alarma, SNAp 2020 ar putea deveni cadrul unui nou si necesar dialog intre politicieni si cetatean, dar si intre institutii, toti fiind responsabili pentru soarta Romaniei.

SNAp 2020 trebuie sa plece de la aceasta prima intrebare: Vremurile sunt tot mai periculoase pentru Romania, ce facem? Iar intrebarea este adresata in primul rand clasei politice, care prin insasi esenta ei este principala responsabila de securitatea nationala.

SNAp 2020 nu are voie sa rateze aceasta prima mare oportunitate.

About the author

ICDE

Add Comment

Click here to post a comment