Apeluri ICDE Comunicate

ICDE cere partidelor transparență și informații complete în CV-urile candidaților și demnitarilor

Workspace. Workplace and office table

Curriculum Vitae înseamnă, așa cum știm, „istoricul/parcursul vieții”. Pentru persoanele care ocupă funcții de demnitate publică, plătite din banii contribuabililor, acest istoric trebuie să fie transparent și complet, oferind informații clarificatoare despre toate activitățile desfășurate de omul politic respectiv, după împlinirea vârstei de 18 ani.

Din păcate, vedem cum în spațiul public apar frecvent așa-zise CV-uri cu „găuri negre” de ani sau chiar zeci de ani, în care demnitarul își obține primele diplome (uneori de bacalaureat) la vârste de 30-35 de ani, după care cunoaște o fulminantă ascensiune politică spre funcții de prim nivel parlamentar sau guvernamental.

O altă situație neplăcută este reprezentată de CV-urile de „carton colorat ale politicienilor, în care aceștia își însăilează o biografie subțire și fragilă, decorată însă cu numeroase titluri, cursuri de pregătire și diplome realizate în ritm intensiv, după începerea activității politice, la instituții a căror credibilitate academică este foarte șubredă. Aceste paralelisme între studiu și politică ridică problema timpului, dedicației și seriozității cu care politicienii respectivi puteau studia în programul universitar menționat, fiind în același timp deținătorii unor funcții publice full-time. 

ICDE consideră că, într-o cultură democratică europeană, responsabilitatea politică și meritocrația obligă partidele să propună societății oameni politici integri și competenți, care pot face dovada expertizei care îi recomandă pentru funcția respectivă și care nu ascund publicului perioade întregi din viața lor. Partidele să propună oameni care au deja performanțe profesionale recunoscute în domeniul funcției pe care o vizează, nu oameni care vor să reușească prin politică.

ICDE cere partidelor politice ca aceste „găuri negre” din CV-urile candidaților și politicienilor nominalizați în funcții publice să dispară, furnizându-se alegătorilor și societății informații clare și complete despre activitățile derulate de pretendenții la demnități, după vârsta de 18 ani.

 Toate meseriile, ocupațiile și locurile de muncă sunt respectabile și dorim să cunoaștem ce au făcut candidații aleși și demnitarii numiți, pentru a înțelege pe ce se bazează ascensiunea politicianului respectiv și de ce merită să ne reprezinte sau să conducă cetatea. Suntem convinși că nimeni nu se rușinează cu trecutul propriu iar a arăta publicului ce a făcut în fiecare etapă a vieții de adult nu poate decât ajuta la creșterea relației de încredere între societate și elitele politice.