Apeluri ICDE Comunicate

Poziția ICDE față de reprimarea violentă a protestelor din Belarus

ICDE îşi exprimă consternarea faţă de modul în care este reprimat protestul cetăţenilor din Belarus, nemulţumiţi de modul în care s-au defăşurat alegerile pentru Preşedinţia ţării.

Presa internaţională a relatat despre intervențiile în forță din Belarus împotriva protestatarilor, după a șasea victorie în alegeri a președintelui Aleksandr Lukașenko. Acesta a acuzat protestatarii că sunt „oi teleghidate din străinătate”, în timp ce sute de oameni au fost arestaţi şi alți câțiva au decedat pe parcursul zilei de azi.

Fără a interfera în politica internă a acestui stat, membrii asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană subliniază necesitatea unei reacţii ferme din partea comunităţii europene pentru salvgardarea drepturilor fundamentale. Credem că, după prăbușirea Uniunii Sovietice, nicio ţară din fostul bloc comunist nu trebuie oprită din drumul ei către democraţie. Statele occidentale trebuie să sprijine curentele democratice din ţările fără o tradiţie în acest sens. De aceea, afirmăm că libertatea de întrunire şi libertatea de exprimare, inclusiv cea de a critica actul de guvernare, nu pot fi împiedicate prin acţiuni în forţă. Ele ţin de esenţa democraţiei şi numai prin asigurarea lor pot avea loc dezbateri consistente şi exprimarea votului în cunoştinţă de cauză.

Reamintim că, acum doi ani, în România a fost reprimată dur o întrunire a cetăţenilor dornici să îşi arate sprijinul faţă de justiţie şi să manifesteze împotriva politicilor guvernamentale. Asemenea reacţii de forţă trebuie să înceteze, iar depăşirea limitelor legale de către persoanele din instituţiile implicate trebuie sancţionate rapid şi ferm de către justiţie.

Background vector created by makyzz – www.freepik.com

About the author

ICDE

Add Comment

Click here to post a comment