Două filiale ale Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană, București și Constanța, au co-organizat, în calitate de parteneri, masa rotundă internațională “De la cyber la fake. Limbajele hibride ale puterii la Marea Neagră”, desfășurată online la 29 iunie a.c. (organizatorul principal: Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House, partener adițional Institutul pentru Politică Mondială, Kiev, Ucraina).
Cu acest prilej, 16 experți de top din 6 țări – Belarus, Georgia, Republica Moldova, România, Turcia, Ucraina – au evaluat limbajele puterii exprimate în regiunea extinsă a Mării Negre, precum și riscurile coliziunii acestora. Au fost trecute în revistă principalele amenințări la adresa securității regionale, limbajele puterii ca instrument politic, coliziunile acestora, scenariile de degradare accelerată a stabilității și securității în regiune etc.
Președintele filialei București a ICDE, prof. univ. dr. Radu Carp, a moderat lucrările uneia dintre cele două secțiuni ale mesei rotunde, “Limbajele hibride ale puterii la Marea Neagră” și a susținut, în cadrul acesteia, comunicarea “Rolul societății civile în promovarea inițiativelor de colaborare la Marea Neagră și colaborarea cu instituțiile implicate – cazul României”. Dr, Dorin Popescu, coordonatorul filialei ICDE Constanța, a prezentat, în calitate de expert în geopolitică, alocuțiunea „Matrioșca puterii la Marea Neagră”.
Prin acest eveniment, ICDE își probează din nou disponibilitatea și capacitatea de a produce expertiză pe teme de interes major pentru viitorul României.
Evenimentul a reprezentat un autentic tur de forță academic și științific, cu numeroase prezentări atractive, cu viziuni geopolitice complementare și idei valoroase, cu propuneri și recomandări utile privind valoarea adăugată a cooperărilor și coeziunilor regionale.
Dezbaterea experților a evidențiat totodată degradarea accelerată a situației de securitate în regiunea Mării Negre, care se prefigurează a rămâne pe termen lung volatilă și impredictibilă; scenariile acestei degradări pot fi facilitate de accentuarea competiției pentru hegemonie în regiune, precum și de consolidarea build-up-ului militar și hibrid al Federației Ruse la nivel regional. În acest context sporește semnificativ nevoia consolidării prezenței UE și NATO în regiune, în absența căreia vom putea asista la noi “tulburări geopolitice”; sporește totodată substanțial nevoia consolidării instituționale a naturii și valorilor sistemului democratic liberal (de tip occidental) – consolidarea și coeziunea acestora poate reduce semnificativ intervenția externă din ce în ce mai ramificată asupra acestor valori.
Add Comment