Apeluri ICDE Comunicate

ICDE propune candidaturi comune PNL-USR-PLUS la alegerile locale

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Având în vedere sistemul electoral cu un singur tur pentru alegerea primarilor și președinților de Consilii Județene, Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) propune liderilor PNL, USR și PLUS negocierea urgentă și responsabilă, în interesul României, de candidaturi comune pentru alegerile locale.

Participarea cu candidaturi separate a celor trei partide democratice proeuropene, care își revendică, într-un fel sau altul, doctrina liberală (fie direct, fie prin apartenența la grupul european Renew Europe), ar deschide calea câștigării alegerilor locale din septembrie de către PSD, ca număr de primari și președinți de Consilii Județene. Din păcate, sistemul electoral actual favorizează „cea mai mare minoritate politică, chiar dacă reversul acestui principiu electoral este că, de cele mai multe ori, majoritatea cetățenilor nu votează pentru primarul sau președintele de Consiliu Județean ales în funcție.

În condițiile împărțirii electoratului de esență liberală, există o probabilitate destul de mare ca primarii sau președinții de Consilii Județene ai PSD să obțină din nou cea mai mare minoritate politică, continuând o guvernare locală coruptă și incompetentă. Cedarea controlului administrației locale și județene în mâinile PSD și „reinventarea” PSD ca partid câștigător al alegerilor locale din 2020 ar fi un act de crasă iresponsabilitate politică a PNL, USR și PLUS, dând totodată o șansă mai mare PSD la alegerile parlamentare.

ICDE consideră că interesele de partid ale PNL, USR și PLUS nu pot fi mai presus decât interesul României de a elibera administrația de corupția, incompetența și reaua voință a PSD.  

Mockup photo created by freepik – www.freepik.com

About the author

ICDE

Add Comment

Click here to post a comment