Apeluri ICDE Comunicate

Propaganda rusă trebuie oprită în România

La aproape 7 luni de la agresiunea rusă nejustificată în Ucraina, Uniunea Europeană a impus o serie de pachete de sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv sancțiuni individuale și împotriva entităților ruse, sancțiuni economice și măsuri diplomatice.

Ne manifestăm îngrijorarea față de activitatea Ambasadei Federației Ruse la București, Centrului Rus de Știință și Cultură din București și funcționarea pe teritoriul României a adreselor web ale principalelor instituții mass-media controlate de statul rus.

1. Centrul Rus de Știință și Cultură din București funcționează în regim normal și nu se supune sancțiunilor

Având în vedere Regulamentul UE 2022/1270 al Consiliului European din 21 iulie 2022 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, observăm că Agenția Federală pentru Comunitatea Afacerilor Statelor Independente, Compatrioții care locuiesc în străinătate și Cooperarea Umanitară Internațională (Rossotrudnichestvo) se află printre entitățile cărora le este restricționată activitatea și le sunt înghețate activele în Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, reprezentanța Agenției Rossotrudnichestvo din România – Casa Rusă/Centrul Rus de Știință și Cultură din București funcționează în regim normal.

Reamintim că regulamentele Uniunii Europene sunt acte legislative cu caracter obligatoriu, prin urmare se aplică direct în toate statele membre UE.

2. Ambasada Federației Ruse la București distribuie știri false

            Pe pagina de Facebook a Ambasadei Federației Ruse la București sunt preluate activ știri de la agenția de stat TASS (disponibilă accesarea pe teritoriul României) unde sunt folosite instrumente de manipulare a informațiilor și de promovare a dezinformării cu privire la invadarea Ucrainei, inclusiv de propagandă, cu scopul de a destabiliza țările învecinate cu Rusia, precum și UE și statele sale membre.

Câteva exemple doar din luna septembrie 2022:

Occidentul folosește Ucraina pentru a implementa o schemă globală de corupție, 8 septembrie

Forțele armate ale Ucrainei continuă să bombardeze Centrala Nucleară Zaporojie, 8 septembrie

Glorificarea fascismului în România, 8 septembrie

Oficialii ucraineni furnizează și vând arme primite din Vest către piața neagră globală , 9 septembrie

Prelungirea războiului din Ucraina de către SUA și susținerea regimului nazist de la Kiev, 12 septembrie

Torturarea civililor de către ucraineni în regiunea Herson, 13 septembrie

Încălcarea de către Ucraina și SUA a Convenției privind utilizarea armelor biologice, 13 septembrie

3. Site-urile controlate de statul rus funcționează pe teritoriul României 


Responsabil pentru blocarea accesarii site-urilor de propagandă rusească în România este Directoratul Național de Securitate Cibernetică, totuși în ultimul său raport din 30 iunie 2022,  Lista site-uri fake news, fraude și / sau atacuri în contextul crizei Ucraina – Rusia sunt restricționate doar 37 de site-uri web. 
            

Dacă odată cu declanșarea războiului din Ucraina, principalele site-uri de știri, canale tv sau agenții de presă ( Pervâi Canal https://www.1tv.ru/ ;NTV https://www.ntv.ru/; Tass https://tass.ru/ sau https://tass.com/ ; Russia 1/Russia 24 https://www.vesti.ru/https://smotrim.ru/ – Transmisiune live Pervâi Canal, Russia 24, Russia 1, NTV, Soloviev Live) nu puteau fi accesate în România, observăm că la momentul de față acestea funcționează fără impedimente și sunt blocate doar adresele web ale Russia Today și Sputnik.

Mai mult decât atât, o adresă cu domain-ul RO nu a fost atinsă deloc de aceste restricționări, este vorba de Vești din Rusia (https://www.vestidinrusia.ro/), o pagină intens distribuită de Ambasada Federației Ruse la București și Centrului Rus de Știință și Cultură din București care are un conținut asemănător cu cel al Sputnik.

Prin urmare, solicităm autorităților române competente să pună capăt propagandei ruse în spațiul mediatic românesc prin acțiuni de întrerupere a activității Centrului Rus de Știință și Cultură din București (conform regulamentului UE 2022/1270 din 21 iulie 2022) și prin blocarea site-urilor de propagandă ale Kremlinului pe teritoriul României.

Photo credit: Kadir Celep