Apeluri ICDE Comunicate

ICDE cere autorităților maximă responsabilitate în abordarea crizei majore a pandemiei

Covid-19. Coronavirus Outbreak Design with Virus Cell in Microscopic View on Red World Map Background. Vector Illustration Template on Dangerous SARS Epidemic Theme for Promotional Banner or Flyer

România trece prin cea mai gravă criză sanitară documentată, ale cărei dimensiuni reprezintă un pericol iminent pentru siguranța națională. Criza politică actuală nu trebuie să împiedice adoptarea urgentă de măsuri care să limiteze, măcar în ultimul ceas, dimensiunea fără precedent a actualului dezastru sanitar.

Lipsurile sistemice din sistemul sanitar, de infrastructură și personal medical, explică numai în parte acest dezastru. România nu mai are timp de pierdut acum. Dezbaterile despre responsabilități politice istorice pentru aceste lipsuri pot suferi amânare. 

Colegiul Medicilor din România a lansat în data de 13 octombrie 2021 un apel disperat – către populație și către autorități, la „responsabilitate şi acţiuni concrete pentru limitarea îmbolnăvirilor”,  în contextul creşterii alarmante a numărului de pacienţi depistaţi pozitivi cu COVID-19. 

ICDE regretă că personalul medical din România este lăsat singur în lupta cu pandemia. ICDE consideră că, în condițiile unor rezultate modeste ale campaniei de vaccinare, este necesară acum convergența politică pentru adoptarea fără întârziere a unor măsuri legislative constituționale. Lipsa de măsuri, temporizarea, nu vor fi decât combustibilul pentru dezvoltarea unei spirale a îmbolnăvirilor și pierderilor de vieți deja scăpate de sub control. 

Experiența altor state care au reușit atingerea țintelor de vaccinare și relaxarea progresivă și în condiții de siguranță a măsurilor restrictive trebuie să constituie, măcar acum, calea pentru o Românie aflată în pragul colapsului sanitar. 

Conștientă de impactul măsurilor restrictive asupra drepturilor fundamentale, ICDE face apel la Parlamentul României să își exercite atribuțiile constituționale și să adopte prin lege următoarele măsuri:

  1. Vaccinarea obligatorie a personalului identificat drept esențial prin Hotărârea de Guvern nr. 12/2021 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România. Voința politică neconstestată de niciun partid  parlamentar de a identifica sectoare esențiale care au conferit prioritate la vaccinare trebuie reflectată în această etapă de obligativitate a vaccinării î naceste sectoare esențiale.  
  2. Necesitatea angajării în regim de urgență, cu contract de muncă pe durată determinată (6 luni) de personal medical — medici de specialitate și asistenți medicali — în specialitățile cu grad temporar de suprasolicitare (ATI, Infecțioase, Urgențe etc.)
  3. Distribuirea echitabilă a efortului medical extraordinar din spitalele desemnate drept spitale COVID de către întreg personalul medical de specialitate (ATI, infecțioase, urgențe etc.) de pe teritoriul României, inclusiv prin transferul temporar al personalului medical din spitale non COVID pentru efectuarea de ture de efort intens necesare pentru un răspuns eficient în prima linie a luptei cu pandemia. 
  4. Asigurarea bugetului necesar pentru achiziționarea urgentă de echipamente și stocuri de medicamente necesare depășirii acestei crize. 

ICDE atrage atenția că sănătatea populației nu trebuie politizată. Adoptarea de măsuri care restricționează drepturi fundamentale nu se poate face decât prin lege, prin actul suveran al Parlamentului căruia i s-a conferit rolul constituțional de organ reprezentativ suprem al poporului român și de autoritate legiuitoare. 

ICDE solicită Consiliului Naționale al Audiovizualului (CNA) o implicare mult mai activă și o acțiune rapidă împotriva manipulărilor și a știrilor false, inclusiv prin sancționarea exemplară și disuasivă a promovării pe canele media licențiate de CNA a unor purtători de mesaje anti-vaccinare și a mesajelor conspiraționiste fără fundament în realitate. 

Comunicarea strategică cu privire la pandemie reclamă răspunsuri prompte cu privire la dezinformarea online.    

Este în interesul României Europene să depășească acest moment grav, să salveze vieți și să atingă urgent o țintă de vaccinare cel puțin egală cu media europeană. Soluția pentru acest dezastru sanitar este exclusiv politică și transpartinică. 

Orice tergiversare în așteptarea unei soluții durabile pentru criza guvernamentală afectează siguranța sanitară aRomâniei. Orice amânare este numai un mod imputabil de evitare a responsabilității politice în cel mai grav moment pentru societatea românească.

Consiliul Director al ICDE

About the author

ICDE

Add Comment

Click here to post a comment