Apeluri ICDE Comunicate

Coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR trebuie păstrată, cu un alt prim ministru

Este în interesul României Europene ca actuala coaliție să supraviețuiască acestei crize și să guverneze în baza unui mandat al reformelor, integrității, transparenței și responsabilității utilizării banului public. Nu există în prezent o soluție politică mai bună.

În mod evident, premierul Florin Cîțu a provocat nejustificat criza la care asistăm, forțând, din rațiuni electorale de partid, înainte de Congresul PNL din 25 septembrie, la care este candidat, adoptarea unui program cu finanțare bugetară masivă, care nu fusese convenit în cadrul coaliției și nu era dorit  -cel puțin în forma prezentată- de unul dintre partidele coaliției. Aceasta nu era o decizie care să țină exclusiv de atribuțiile primului ministru, ci o decizie politică a coaliției tripartite.

Nu așa procedează premierul responsabil al unui guvern de coaliție.

În aceste condiții, actualul prim ministru nu mai poate fi șeful guvernului coaliției formate în urma alegerilor parlamentare.

În consecință, ICDE susține că, pentru a continua mandatul oferit de majoritatea alegătorilor români în decembrie 2019, este necesară schimbarea premierului și convenirea de către PNL, USR-PLUS și UDMR, asupra unui alt șef al echipei executive.

Orice altă soluționare a crizei actuale va afecta interesele României și va scădea credibilitatea internă și europeană a guvernării de la București, fie prin compromisurile inacceptabile pe care le va impune pentru supraviețuirea guvernului în parlament, fie printr-o criză prelungită, care ar putea conduce la dizolvarea parlamentului și convocarea alegerilor anticipate, ambele variante fiind dăunătoare economiei și societății românești.

About the author

ICDE

Add Comment

Click here to post a comment