Apeluri ICDE Comunicate

Recomandările din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare nu sunt opționale în România

Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană atrage atenţia că hotărârea CJUE de astăzi a decis că recomandările din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare nu sunt opţionale pentru România.

CJUE a decis azi că înfiinţarea secţiei speciale de către Parlament, numirea şefului Inspecţiei Judiciare de către Guvern şi modul în care este reglementată legislativ răspunderea magistraţilor încalcă pe de o parte însăşi independenţa justiţiei, pe de altă parte Tratatul de aderare a României la UE.


ICDE reaminteşte că au fost reacţii clare şi publice ale majorităţii magistraţilor şi ale forururilor europene cu privire la încălcarea de către România a standardelor internaţionale în privinţa justiţiei. Demnitatea, Libertatea, Democraţia, Egalitatea, Statul de drept, Drepturile omului sunt cele şase valori care stau la baza UE. Justiţia este o garanţie a respectării drepturilor omului şi a menţinerii separaţiei puterilor în stat. Orice modificare structurală a sistemului de justiţie pentru responsabilizarea magistraţilor şi eficientizarea justiţiei trebuie să respecte standarele internaţionale.


Or, din cauza lipsei de cultură juridică chiar a unora dintre cei aflaţi în sistemul de justiţie sau sistemul politic şi din cauza necunoaşterii consecinţelor apartenenţei la Uniunea Europeană, au fost modificate legile justiţiei contrar obligaţiile asumate de România. Este un moment de răscruce pentru cei responsabili, care trebuie să îşi asume răspunderea.
În plus, trebuie modificată de urgenţă legea care permite existenţa Secţiei spciale de anchetare a magistraţilor şi îmbunătăţe programele de formare în drept european privind magistraţii.

Tags

About the author

ICDE

Add Comment

Click here to post a comment