Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) atrage atenția că derapajele extremiste din ultimele luni sunt grave și trebuie tratate cu maximă seriozitate.
Combinarea amenințătoare și inedită în istoria recentă a României a elementelor discursive ultranaționaliste, xenofobe, antisemite, negaționiste, conspiraționiste, conservator-retrograde, bigote, incitatoare la ură și insurgente, anti-legalitate, anti-europene și anti-occidentale formează un „cocktail Molotov” menit să incendieze, la propriu și la figurat, societatea românească. Cine alimentează acest cocktail Molotov și de ce, vor trebui să clarifice urgent autoritățile competente. Statul român are datoria să apere de o manieră eficientă valorile democrației liberale, respectiv setul de valori fundamentale ale Uniunii Europene, care sunt parte a Constituției României.
ICDE înțelege că măsurile necesare de protecție anti-COVID, introduse în urma pandemiei care durează de peste un an, au suprasolicitat, au obosit și au debusolat o parte a societății, aducând și prejudicii materiale multora dintre noi. Cine dorește să protesteze pașnic, poate să o facă. Desigur, proteste izolate se înregistrează în mai multe democrații liberale din spațiul occidental, care permit manifestarea formelor pașnice de exprimare a nemulțumirii cetățenilor, spre deosebire de regimurile autoritare eurasiatice, de la est de România, care nu îngăduie nicio formă de protest anti-regim și intervin cu brutalitate pentru eliminarea opozanților.
Totuși, amenințările și protestele cu accente extremiste, violente și în mod evident ilegale din ultima perioadă, mai ales cele care au început să atragă tineri vulnerabili din punct de vedere educațional într-o mișcare anti-sistem, trebuie tratate cu atenție și seriozitate. Este foarte posibil ca această mișcare, odată pornită, să continue și în perioada post-pandemie, sub alte pretexte.
Dacă în ceea ce privește liderii acestor proteste, cu interese politice evidente, concluzia este că aceștia sunt cel mai probabil irecuperabili pentru valorile democrației liberale și trebuie tratați în regimul legislației penale anti-extremiste și anti-incitare la ură, în ceea ce privește tinerii racolați din rețelele sociale discuția devine mult mai complicată și mai nuanțată, căci ține de perspectiva pe termen mediu și lung a României.
La nivelul tinerilor sub 30 de ani, derapajele extremiste reprezintă forma cea mai clară și mai dureroasă a eșecului educațional, ignoranței și lipsei de cultură generală, în special de cultură istorică, din ultimele 2-3 decenii. Acești tineri, născuți după 1990, așadar în România post-totalitară, nu cunosc nimic din adevărurile tragice ale aventurilor ideologice extremiste ale secolului XX și pot cădea ușor pradă unor formule simpliste, radicale sau care distorsionează în mod deliberat realitatea și adevărurile științifice.
Toate proiectele extremiste din istoria României și a Europei s-au terminat dezastruos. Din păcate, anii de școală prin care au trecut acești tineri par să nu le fi transmis mai tinerilor noștri concetățeni aceste adevăruri istorice precum și elementele fundamentale ale educației științifice și culturii generale necesare conviețuirii civilizate într-o democrație liberală.În contextul actual deloc liniștitor, ICDE va pregăti în lunile următoare un proiect de cultură democratică europeană pentru încurajarea atitudinilor anti-extremiste. Proiectul va fi realizat cu ajutorul specialiștilor și intelectualilor publici din think tankul ICDE, dar și prin invitarea unor experți din afara asociației noastre și va fi adresat cu precădere generației tinere.
Photo credit: Asher Legg
Add Comment