Apeluri ICDE Comunicate

ICDE condamnă avizul CSM de respingere a proiectului de lege de desființare a SIIJ

Justice. Judge hammer on the table

Cei 11 membri CSM care au votat menținea secției speciale nu reprezintă nici voința magistraților, nici voința societății civile.

Asociația ICDE reacționează ferm împotriva avizului dat de CSM cu privire la propunerea de desființare a secției speciale de anchetare a magistraților.


În cursul anului 2019 toți magistrații au fost consultați, nominal, cu privire la opinia lor în privința acestei secții. 80% dintre ei au optat pentru desființarea SIIJ. Cu toate acestea, în data de 28 mai 2020 și în data de 11 febr 2021 o parte dintre membrii CSM, majoritari, au votat pentru menținerea acesteia. Mai mult, deși în CSM se presupune că doi membri sunt reprezentanți ai societății civile, aceștia nu au făcut niciun demers pentru a consulta asociațiile și facultățile a căror voce ar trebui să fie. De altfel, de la alegerea lor până în Consiliu până în prezent, cei doi membri au fost total rupți de cei pe care trebuie să îi reprezinte.

Reamintim că toate forurile europene și-au exprimat dezacordul cu această instituție unică în peisajul juridic european. Mai reamintim că în doi ani de la înființare, SIIJ s-a dovedit complet ineficientă în combaterea infracționalității din instanțe și parchete, remarcându-se prin hărțuirea unor magistrați și dubioasa retragere a unor apeluri în cauze implicând politicieni.


În aceste condiții, ICDE solicită Parlamentului să adopte legea pentru desființarea SIIJ, ignorând votul nelegitim exprimat azi de unii membri ai CSM.

About the author

ICDE

Add Comment

Click here to post a comment