Apeluri ICDE Comunicate

ICDE condamnă reprimarea protestelor din Rusia și solicită reacția comunității europene, mergând până la instituirea de noi sancțiuni

View of Moscow Kremlin in summer night. Russia

În contextul reținerii a mii de protestatari la adresa politicii guvernului rus, după arestarea lui Aleksei Navalnîi și a altor opozanți politici, asociația ICDE afirmă că Rusia trebuie să înceteze de îndată practicile de eliminare a opoziției politice, de intimidare, arestare și sancționare a protestatarilor.

Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană reamintește că Federația Rusă este parte la Convenția Europeană a Drepturilor Omului încă din anul 1998. Or, Convenția garantează dreptul la siguranță, la liberă exprimare și la întrunire a oamenilor. Exercitarea acestor drepturi de către cetățeni și respectarea lor de către autorități sunt esențiale pentru existența democrației. Progresul societății nu există decât în condiții de transparență și legalitate, respectiv prezența dezbaterilor, inclusiv critice. 

Ceea ce se întâmplă în aceste zile în numeroase orașe din Federația Rusă, unde împotriva persoanelor care au protestat cu privire la arestarea lui Aleksei Navalnîi s-au dispus măsuri violente și rețineri în masă, constituie o încălcare gravă a drepturilor omului. Comunitatea europeană are obligația de a reacționa imediat la situația din Rusia.

Dacă politica abuzivă a autorităților de la Moscova nu încetează, este necesar ca UE, în strânsă colaborare cu SUA, să impună sancțiuni semnificative la adresa regimului Putin. 

About the author

ICDE

Add Comment

Click here to post a comment