Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), think-tank dedicat promovării valorilor europene și culturii democratice, salută acordul încheiat la data de 9 aprilie a.c. de miniștrii de finanțe din statele membre ale zonei euro, prin intermediul căruia peste 500 de miliarde de euro vor fi puse la dispoziția țărilor membre ale Uniunii Europene pentru a atenua șocul economic provocat de efectele pandemiei COVID-19.
De asemenea, ICDE apreciază angajamentul statelor membre pentru a pune bazele, cât mai curând posibil, a unui fond de redresare economică și atrage atenția că este momentul oportun pentru ca viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027 să fie unul ambițios și să reflecte prioritățile și interesele tuturor statelor membre și ale cetățenilor europeni.
Acordul construit în jurul celor trei plase de siguranță – Mecanismul european de stabilitate, garanții ale Băncii Europene de Investiții și instrumentul de solidaritate SURE al Comisiei Europene – reprezintă o probă a solidarității reciproce între țările membre ale Uniunii Europene și angajamentul comun al acestora pentru a proteja o singură Europă, de la Nord la Sud și de la Est la Vest.
Cu această ocazie, ICDE își reiterează apelul către instituțiile UE și către țările membre să nu se abată de la principiul solidarității în răspunsul lor la această criză fără precedent în istoria proiectului de integrare europeană.
Pachetul financiar agreat de miniștrii de finanțe europeni se ridică la 540 de miliarde euro, dintre care 240 de miliarde de euro vor proveni din Mecanismul european de stabilitate, înființat în 2012 ca un fond de salvare în situații de criză, 200 de miliarde de euro vor reprezenta efectul multiplicator al garanțiilor oferite către companii de Banca Europeană de Investiții, iar 100 de miliarde de euro sunt cuprinse în inițiativa SURE, instrumentul de solidaritate lansat de Comisia Europeană pentru schemele naționale de șomaj și pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii.
Precizăm faptul că România are garantat accesul la instrumentul de solidaritate de 100 de miliarde de euro creat de Comisia Europeană.
Este indispensabil ca fereastra de oportunitate creată prin acest pachet semnificativ de măsuri să fie continuată și la nivelul Consiliului European și subliniem că este necesar un sprijin integral din partea președinției Consiliului Uniunii Europene, asigurată de Croația.
Prin urmare, considerăm că summit-ul prin videoconferință al șefilor de stat sau de guvern, convocat pentru data de 23 aprilie a.c., trebuie să pună bazele unui plan de relansare economică cuprinzător care să nu lase pe nimeni în urmă. ICDE susține orice efort al României in vederea îmbunătățirii accesului la toate sursele de finanțare la care țara noastră este îndreptățită.
Încă din fazele incipiente ale acestei crize sanitare, care la rândul său a declanșat și una economică, ICDE a făcut un apel pentru mai multă solidaritate la nivel european ca răspuns comun al instituțiilor Uniunii Europene și al statelor membre în eforturile de combatere a acestei provocări.
Ȋn viziunea ICDE, într-o lume aflată în plină pandemie, având o criză economică globală la orizont, UE trebuie să fie la înălţimea acestor provocări. România nu are decât o singură şansă: să fie parte la efortul de solidaritate la nivel european, să susţină valorile europene şi să ofere soluţii concrete pentru a ieşi din această criză. Salvarea vine din unitatea proiectului european.
Background photo created by freepic.diller – www.freepik.com
Add Comment