Anunțuri Apeluri ICDE Comunicate

Amenințări de apariție a unor tendințe anti-europene și anti-occidentale

Declarația Grupului de lucru „Politică internațională” din cadrul ICDE

Grupul de lucru „Politică Internațională” al think tankului ICDE atrage atenția asupra mutațiilor semnificative care pot apărea în perioada crizei pandemice la nivelul opiniei publice din societățile spațiului euro-atlantic, în ceea ce privește opțiunile viitoare de politică externă și relațiile internaționale ale statelor afectate. Italia și atașamentul față de UE este doar un exemplu, dintre cele mai vizibile în acest moment. Ar putea să apară și altele.

Nu este o noutate faptul că de câteva săptămâni se constată o intensificare a campaniei de dezinformare, panicare și fake news, precum și de decredibilizare a capacității instituțiilor occidentale de a aborda eficient criza pandemiei, asociată cu știri pozitive despre „solidaritatea” arătată de guvernele Rusiei și Chinei. Raportul publicat de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) pe 16 martie a.c. este elocvent. În schimb, strategia, măsurile și resursele concrete implicate la nivelul UE sunt deocamdată puțin cunoscute de opinia publică. Asemenea tendințe eurosceptice, anti-occidentale, pro-Rusia și pro-China s-ar putea amplifica și agrava în lunile următoare, în detrimentul valorilor europene, al încrederii în UE, în democrațiile liberale și în alianța transatlantică (occidentală), mai ales dacă măsurile de combatere a efectelor pandemiei vor antrena o recesiune economică severă.

În aceste condiții dificile, cu mare impact emoțional pentru majoritatea cetățenilor, s-ar impune ca guvernele europene și occidentale să apeleze într-o măsură mai mare la parteneriate cu mediul non-guvernamental și să mobilizeze expertiză independentă de calitate confirmată, prin folosirea resurselor de cunoaștere existente la nivelul universităților, think tankurilor, societății civile, mediului antreprenorial etc. Această lărgire a cercului de consultare, dezbatere și elaborare a politicilor publice și strategiei de comunicare ar putea să crească eficiența și încrederea în guvernele din spațiul occidental și în particular în Uniunea Europeană.

Experții ICDE atrag atenția că astfel de crize majore sunt perioadele cele mai sensibile pentru reconfigurarea percepțiilor (corecte sau eronate) ale cetățenilor și pentru dinamica opiniei publice, setând tendințe care ar putea deveni active pe termen mediu și lung.

Cluj-Napoca,

27 martie 2020

Valentin Naumescu
Radu Carp
Cristian Preda
Teodor Baconschi
Iulian Fota
Raluca Moldovan
Dorin Popescu
Lucian Leuștean
Vasile Popovici
Nicu Ștefănuță
Robert Lupițu 

Photo credit: Freepik

About the author

ICDE

Add Comment

Click here to post a comment