În așteptarea deciziei formale a Comisiei Europene cu privire la cererea de plată 3 din PNRR, ICDE atrage atenția că nerespectarea jalonului cu privire la guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat din sectorul energetic va atrage pierderea a 500 de milioane de euro din PNRR și pune în pericol securitatea energetică a României.
Sistemul energetic trebuie tratat astfel încât să mențină un echilibru permanent între resursele societății și nevoile cetățenilor și al firmelor, cu fructificarea ocaziilor favorabile ivite pe plan național sau internațional și limitarea pericolelor care planează asupra României. Aceasta presupune, mai ales în contextul actual, vizuni, strategii, acțiuni, proiecte care să asigure securitatea energetică și siguranța în alimentarea continuă și la prețuri corecte pe termen scurt și lung a consumatorilor de gaze, energie electrică, energie termică, combustibil etc.
Lipsa unor viziuni clare şi creatoare de valoare adaugată, deopotrivă pentru companii și clienți, face ca anumite concepte ce ar trebui urmate cu stricteţe în stabilirea şi urmărirea unor obiective strategice, să fie vehiculate la întâmplare, aleator şi chiar contradictor.
Dilema epuizării resurselor versus suportabilitatea costurilor acestora, directe sau indirecte, determinate de poluare, dorită a fi tranșată prin liberalizarea piețelor necesită o abordare profesionistă la nivelul managementului companiilor din domeniul energetic și culturalizarea consumatorilor. Altfel, putem asista la reversul procesului şi creşterea sărăciei energetice.
Caracterul limitat al resurselor energetice ridică problema opțiunilor energetice viitoare. Aceasta impune viziune, strategii, programe de dezvoltare cu valoare adaugată și suportabile din punct de vedere social, planuri de acțiune derulate în timp și un management calitativ. Atingerea acestui deziderat se poate face doar prin eliminarea sinecurilor politice numite în AGA și CA-urile companiilor și a instituțiilor și derularea unor procese de selecție corecte conform OUG 109/2011 și prevederilor europene.
Din toate aceste motive, ICDE solicită Guvernului României și în special Ministerului Energiei, realizarea tuturor măsurilor care să asigure respectarea legislației naționale și a angajamentelor europene, profesionalizarea și cresterea performanțelor energetice ale companiilor din domeniul energetic. Aceste obligații derivă nu doar din considerentele respectării cererii de plată 3 și prin urmare atragerii fondurilor din PNRR, dar și din necesitățile de securitate energetică a României.
Pentru mai multe informații, nu ezitați să îl contactați pe dl. Dumitru Chisăliță (email: [email protected])
Add Comment