Apeluri ICDE Comunicate

ICDE salută trimiterea de trupe americane suplimentare în România

Consiliul Director al ICDE salută decizia Președintelui Biden și anunțul administrației SUA de suplimentare imediată a trupelor americane din România, la invitația statului român.

Valorile europene nu pot fi promovate decât într-un mediu sigur pentru democrațiile liberale și ferit de amenințări externe, iar securitatea europeană nu poate fi concepută fără aportul decisiv al SUA.

Semnalul politic transmis de această decizie strategică este cu atât mai important cu cât desfășurarea celor 1000 de militari în zilele următoare se face pe baze bilaterale, în cadrul Parteneriatului strategic consolidat România-SUA, sub comandament american. Această decizie reconfirmă opțiunea fermă, stabilă și puternică a celor două țări de a își adânci alianța, parteneriatul și colaborarea pe multiple planuri.

Angajamentul Statelor Unite ale Americii pentru securitatea României dobândește astăzi valențe noi și concrete, într-un moment critic și crucial pentru arhitectura de securitate a Europei de Est în general și în particular pentru consolidarea Flancului Estic al NATO.

De asemenea, așteptăm ca în curând să se concretizeze și inițiativa Franței de a trimite trupe în România sub egida NATO, după adoptarea deciziilor corespunzătoare de planificare la nivelul Alianței Nord-Atlantice.

About the author

ICDE

Add Comment

Click here to post a comment