Apeluri ICDE Comunicate

Reformarea CCR este esențială pentru ca CCR să își redobândească credibilitatea

Judecător dr. Cristi Danileț, vicepreședinte, membru fondator al ICDE
Prof. dr. Radu Carp, coordonator al filialei ICDE București

România se află într-o situaţie fără precedent, determinată de o criză medicală de amploare la nivel global pentru care nicio ţară din lume nu a fost pregătită. Anumite drepturi fundamentale au fost restrânse în această perioadă determinată. Or, este normal ca într-o societate democratică asemenea măsuri să fie contestate sau puse sub semnul întrebării. 

CCR şi-a continuat activitatea în toată această perioadă, discutând inclusiv măsurile normative luate pentru combaterea pandemiei. Deciziile CCR au generat discuții aprinse cu privire la însuși rolul acestei instituţii. O astfel de dezbatere publică – la care ICDE participă şi pe care o încurajează – nu reprezintă o subminare a independenţei Curții. Din contră, credem că orice dezbatere a deciziilor CCR este în beneficiul atât al instituţiei, cât şi al cetăţenilor. 

Pentru ca deciziile CCR să fie acceptate și respectate este nevoie nu doar de folosirea mecanismelor statului de drept. Credibilitatea redusă a instituţiei poate duce la lipsa legitimităţii, iar legalitatea fără legitimitate este fără eficiență într-o societate democratică. Realitatea este că, din păcate, în ultimii ani CCR şi-a pierdut din această credibilitate. Iar cauzele sunt atât mecanismul de selecţie a membrilor CCR, cât și arhitectura instituţională care reglementează funcţionarea instituţiei. 

De aceea, ICDE crede că s-a ivit oportunitatea perfectă de a avea o discuţie foarte serioasă referitoare la revizuirea cadrului normativ care privește una dintre cele mai importante instituții din România. De exemplu, mecanismul actual de numire a judecătorilor CCR este exclusiv politic. Or, pentru a garanta indepedendenţa CCR faţă de factorul politic, ICDE propune ca judecătorii CCR să nu fi desfăşurata activităţi politice înainte de exercitarea funcţiei şi să nu poată desfăşura astfel de activităţi pentru o perioadă limitată după încheierea mandatului. Tot astfel, selecţia membrilor CCR exclusiv din rândul magistraţilor ar fi o soluţie care trebuie luată în calcul. 

ICDE crede în necesitatea unei Curți puternice. Acesteia i se poate reda credibilitatea  prin reformarea sa, prin măsuri agreate trans-partinic şi cu larga implicare a cetăţenilor.

ICDE pune la dispoziţie în această dezbatere necesară calitatea experţilor săi şi voinţa de a fi parte a unei dezbateri publice bazată pe argumente susţinute. 

About the author

ICDE

Add Comment

Click here to post a comment