Apeluri ICDE Comunicate

Apelul public al ICDE cu privire la modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală ale României

Apel public către Parlamentul României

Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) ia act de decizia unanimă a Curții Constituționale de a respinge a doua oară, ca neconstituționale, proiectele legislative de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. ICDE cere public Parlamentului României să constate că singura atitudine politică responsabilă este de a respinge aceste proiecte. ICDE solicită Ministerului Justiției, Ministerului Public și Consiliului Superior al Magistraturii să inițieze urgent o dezbatere publică amplă, în vederea pregătirii unor proiecte legislative de modificare a celor două coduri care să răspundă unei politici penale moderne și așteptărilor sociale în acest sens. 

Numeroase prevederi ale celor două coduri au fost declarate neconstituționale în ultimii cinci ani. Modificările parțiale aduse ca urmare a diferitelor decizii de neconstituționalitate, transpunerea cu întârziere sau deficitară a unor directive europene, dar și modificări reclamate de un context social în care glasul victimelor nu este auzit impun de urgență un proiect amplu de revizuire a acestor coduri. 

Considerăm că o arhitectură juridică durabilă a normelor de drept penal material și procesual trebuie să rezulte din conlucrarea inter-disciplinară a experților în drept penal, drept constituțional și drept european comparat. Profesori, practicieni și asociații profesionale trebuie să se regăsească în grupul de redactare al acestui proiect ambițios. Este timpul unei dezbateri reale și al unui calendar realist. Grupul de redactare trebuie să își propună să pună pe masa următorului Parlament un proiect care să întrunească atât standardele de rigoare ale unor coduri penale, cât și un larg consens social. 

Fidelă misiunii sale de promovare a valorilor europene în România, ICDE pune la dispoziția autorităților competente expertiza pe care o poate mobiliza în declanșarea acestui amplu proces de modernizare a legislației penale din România, care să reflecte echilibrul dintre protecția drepturilor fundamentale și necesitatea garantării siguranței cetățenilor.

Președinte ICDE: Valentin NAUMESCU

Persoană de contact: Raluca Alexandra PRUNĂ

About the author

ICDE

Add Comment

Click here to post a comment