Declarația fondatoare

a Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană

La peste 12 ani de la momentul aderării la Uniunea Europeană, societatea românească începe să conștientizeze că valori fundamentale precum libertatea, democrația, statul de drept, demnsitatea umană, egalitatea și drepturile omului trebuie apărate și promovate continuu. Acestea nu sunt garantate și nu sunt ireversibile. 

Adversarii democrațiilor liberale și valorilor europene sunt din ce în ce mai înverșunați, mai puternici și mai agresivi, atât în România, cât și în alte țări ale Uniunii Europene, contestând fundamentele Proiectului European postbelic și periclitând perspectivele continuării acestui proces. O cultură democratică solidă este, în opinia noastră, cea mai bună protecție față de valul iliberal și tentațiile autoritariste care pun la încercare întreaga Uniune Europeană și, în mod special, Europa Centrală.

După ianuarie 2017, prin guvernele care s-au succedat la București până în prezent, România a cunoscut un regres dramatic al respectării valorilor europene, al calității actului de guvernare și procesului legislativ, al discursului public, al receptării internaționale și prestigiului de țară membră a Uniunii Europene. Totuși, reușita referendumului din 26 mai 2019 și votul masiv pro-european de la alegerile europarlamentare arată că în România există interes, potențial și voință pentru menținerea direcției politice europene. Această energie pozitivă trebuie menținută, fructificată, încurajată în viitor, canalizată prin proiecte care să consolideze participarea și responsabilitatea democratică, având în vedere că provocările, obstacolele și riscurile din politica românească și europeană vor reveni cu și mai mare intensitate în anii următori.

Semnarea Acordului Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României, de către partidele din opoziție, pe 12 iunie 2019, la inițiativa Președintelui Klaus Iohannis, ar putea constitui o bună premisă pentru angajarea forțelor politice pro-europene în apărarea statului de drept și a valorilor Uniunii Europene în țara noastră, cu condiția de a fi urmat de elaborarea un proiect articulat și convergent al opoziției în perioada următoare. Pe de altă parte, menținerea unei majorități parlamentare sfidătoare la adresa votului masiv al românilor din 26 mai 2019 ne arată că partidele care susțin guvernarea începută în ianuarie 2017, discreditată pe plan european, nu au învățat nimic din mesajul politic transmis de societatea românească.     

Într-un asemenea context critic și amenințător, Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană se înființează pentru a apăra și promova, prin mecanismele culturii politice democratice, valorile fundamentale ale Uniunii Europene în societatea românească, în deplină consonanță cu drepturile și libertățile prevăzute în Constituția României. Obiectivul nostru esenţial este aşadar ROMÂNIA EUROPEANĂ, pe care vom înţelege să o asumăm ca pe adevărata noastră identitate organizaţională.

Pentru a fi corect și pe deplin promovată, ROMÂNIA EUROPEANĂ trebuie definită deopotrivă ca o opțiune intelectuală, educațională, culturală și politică, fiind susținută la diferite niveluri și de diferiți actori din societatea noastră, nu doar de partide și nu doar cu ocazia campaniilor electorale.

ROMÂNIA EUROPEANĂ va desfășura proiecte civice de explicare și promovare a valorilor, comportamentelor și atitudinilor europene la diferite niveluri ale societății românești, va adopta poziții publice, va reacționa atunci când valorile europene sunt încălcate, va face propuneri de politici publice, va organiza dezbateri și mese rotunde pe teme de actualitate internă și ale Uniunii Europene, va derula proiecte de educație și cultură politică, va oferi programe de training pentru cei tineri și informație relevantă despre politicile Uniunii Europene în mediul urban și rural, va colabora punctual cu partidele politice care respectă valorile europene și principiile democrațiilor liberale, va susține soluțiile care vor fi considerate corespunzătoare pentru perspectiva europeană a României.

ROMÂNIA EUROPEANĂ va intra în rețele și relații de parteneriat cu alte organizații europene și internaționale care asumă aceleași valori.

ROMÂNIA EUROPEANĂ va mobiliza și coagula resursele și energiile pozitive ale societății românești, lucrând îndeaproape cu asociațiile și organizațiile civice care au valori asemănătoare și obiective compatibile, va atrage expertiză din mediile profesionale, va derula proiecte împreună cuuniversități românești și europene, va premia performanța și contribuția la consolidarea valorilor în care credem.

Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană este o organizație non-guvernamentală deschisă, având sediul central la Cluj-Napoca și, în viitor, grupuri de lucru în orașele din țară, bazată pe voluntariat și spirit civic, pe demnitate, expertiză și integritate puse în slujba apărării și promovării valorilor europene. 

ROMÂNIA EUROPEANĂ adresează un apel la implicare civico-politică tuturor cetățenilor care doresc să ni se alăture, care cred în valorile fundamentale ale Uniunii Europene, în necesitatea consolidării culturii democratice și împărtășesc aceleași aspirații privind viitorul european al României în spațiul politic, economic, strategic și cultural occidental.

Cluj-Napoca, 21 iunie 2019

Ne puteți urmări pe pagina noastră de facebook: România Europeană

Email: [email protected]