Articol publicat de George Gima, membru ICDE.
Dacă vrem sa înțelegem ce se întâmplă acum la nivel global, vă propun să ne uităm la Taiwan, la relația ei cu China, și la ce a făcut începând din Decembrie 2019.
Taiwan este o insulă la Est de China, al cărei statut de țară nu este recunoscut de China (în virtutea “One China Policy”), cu un nivel ridicat al economiei, educației, sistemului de sănătate și dezvoltării celor 24M de cetățeni. În ciuda tensiunilor politice, economiile Taiwanului și Chinei sunt foarte legate, schimburile fiind intense și sute de mii de muncitori lucrează în țara vecină și vice-versa. Politic și diplomatic însă, Taiwan păstrează de zeci de ani o vigilență maximă față de China, și haideți să vedem ce a însemnat asta pentru lupta împotriva covid:
Astăzi Taiwan are 298 de cazuri și 2 decese, mult mai putin față de alte state vecine Chinei, în condițiile în care Taiwan are una din cele mai mari densități de populație din lume (imaginați-vă toată populația României pe o suprafață cât 1,5 x Dobrogea, toate acestea la câteva mile pe mare de China). În Decembrie 2019, primele zvonuri apărute din China au fost tratate cu seriozitate maximă în Taiwan, și pe măsură ce acestea se confirmau, autoritățile au spus clar “THIS IS BIG”. Au început să acționeze în oglindă: cu cât comunicarea chineză devenea mai opacă, cu atât Taiwan își lua măsuri de precauție mai mari: inspecția medicală a celor veniți din China, ulterior blocarea zborurilor cu China, crearea de stocuri și stoparea exporturilor de echipament medical, dotări suplimentare în spitale și în zonele foarte populate etc.
De exemplu, în ceea ce privește măștile de protecție, au creat un sistem central de producție și distribuție, atât fizic cât și online, și folosind Big Data au creat surplus de stoc în cartierele unde populația e mai densă, iar fiecare cetățean își putea cumpăra mască pentru câțiva cenți (prețul de producție) în orice moment la cateva zeci de metri de casă. Imaginați-vă această organizare pentru orice sector cheie, concomitent cu stoparea altor activități inutile.
Au combinat vigilența, chiar frica față de China, cu elemente locale de disciplină industrială (tech, Big Data, prioritizare), pentru a construi un risk management de criză aproape unic în lume.
Informarea către cetățeni a fost de asemenea impecabilă. Printre altele, li s-a spus clar: “nu veți mai putea merge să lucrați în China cel puțin câteva săptămâni, și asta este exclusiv pentru binele vostru”.
Spre comparație, când în Taiwan erau deja oprite zborurile cu China și fluxurile de distribuție de măști erau deja gata de lansare, în Europa de Vest situația era așa: între Paris și Shanghai, de exemplu, încă erau operate cele 12 zboruri directe zilnice, doar cu Air France. Înmulțiți asta cu numărul celorlalte rute între China și Europa/US și cu numărul celorlalte companii.
Pe lângă măsurile interne, haideți să ne uităm și la ce a făcut Taiwan în extern. Fără a fi membră a Organizației Mondiale a Sănătății (accesul îi este blocat mereu de China), și cu posibilități diplomatice reduse, Taiwan a alertat atât cât a putut comunitatea internațională și chiar conducerea OMS. Ministerul Sănătății din Taiwan comunica pe rețelele de socializare cu OMS, spunându-le că, în mod paradoxal, Taiwan este capabilă să ia măsuri mai eficiente decât OMS însăși, care are acces la informații și date din toate țările.
Pe scurt: 1. Proximitate față de China; 2. Flux mare de oameni cu China; 3. Densitate uriașa de populație. Toate astea creează condițiile unui mare focar de virus. Și cu toate astea, astăzi nu e cazul.
Ce CONCLUZII putem trage din această situație:
Mai întâi, e vorba de o vigilență dusă la extrem față de o administrație (cea chineză) opacă, înșelătoare, chiar coruptă. Dacă timp de zeci de ani comunicarea nu a fost transparentă, atunci cu greu va fi atunci când ai în față un red-flag de sănătate publică combinat cu impact economic.
Apoi, reacția față de propriii cetățeni trebuie să fie întotdeauna onestă și transparentă, pentru că tot pe cetățeni te vei baza pentru a construi relația de încredere în vederea respectării unor reguli dure de stare de urgență.
Inutil să mai vorbim de măsuri concrete luate în amonte, folosind și avantajele industriale de care dispui: stocuri, tehnologie, distribuție demografică, informație actualizată etc.
În final, poate cel mai important lucru, care sintetizează situația: să accepți avantaje economice în schimbul unei atitudini netransparente (așa cum au făcut Europa & US), poate fi periculos, pentru că prețul plătit este uriaș. Deci termenii relației din viitor dintre parteneri trebuie redefiniți.
Add Comment