Anunțuri Comunicate Evenimente

Prima ediție a Școlii de vară „Proiect România Europeană”, la final

ȘCOALA DE VARĂ ICDE “PROIECT ROMÂNIA EUROPEANĂ” 2019 a ajuns la final. Am înmânat diplomele de participare celor aproape 100 de entuziaști cursanți, distinși speakeri și generoși sponsori care au contribuit la reușita deplină a acestei ediții.


Au fost realmente trei zile fascinante, în care am fost absorbiți de discuții și dezbateri substanțiale, de provocări intelectuale, cu invitați de înalt nivel și o audiență de foarte bună calitate. Ne-am bucurat să avem printre participanți inclusiv membri ai PLUS, USR și PNL, studenți și profesioniști din orașele României și din străinătate, tineri și adulți care vor să știe mai mult și să fie mai bine pregătiți, într-un cuvânt susținători ai României Europene! Atmosfera în grup a fost foarte plăcută, de la început până la sfârșit.
În numele Consiliului Director al ICDE, mulțumesc celor 21 de invitați care au avut prezentări, dar și sponsorilor, partenerilor și donatorilor Petru Bucsa-Pepe, Casa Boema, Dragos Chirita, Ramona Strugariu, Cristina Coza-Damian și cafeneaua Bondia, participanților care au renunțat la odihna minivacanței din acest weekend prelungit pentru a veni la Școala de vară și bineînțeles colegilor noștri care s-au implicat în organizarea evenimentului, Marius Drag, Thomas Tolnai, Eugen Tischler, Cristian Popa, Gabriela Tibrea, Manuela Petrescu, Ionut Florea.


Dar vorbitorii? Au fost extraordinari și fiecare ne-a încântat în felul său – profesorul Daniel David a impresionat audiența prin prezentarea unei cercetări științifice de referință despre profilul psiho-cultural al poporului român, profesorul Vasile Popovici a fost ferm și tranșant în definirea amenințărilor la adresa UE, Ramona Strugariu a fost caldă, pozitivă și optimistă, paneliștii Ramonei au fost foarte bine documentați pe subtemele lor, Cristi Danilet a fost explicit, fundamentat și detaliat, dar și cu un farmec aparte în expunere, Eckstein-Kovács Péter a fost moderat, experimentat și întelept, profesorul Mihnea S. Stoica a fost desăvârșit în a ne explica profilul României Europene și a rafina nuanțele conceptuale ale europenismului, profesorul Carp Radu a fost de o luciditate necruțătoare în a ne explica cum stau, de fapt, lucrurile la noi cu vechea temă a revizuirii Constituției, jurnalistul Cosmin Prelipceanu a captat atenția publicului cu dezvăluiri și interpretări tulburătoare despre finanțările platformelor iliberale și anti-UE cu originea în Rusia, Adrian Baboi-Stroe a fost precis, tehnic dar și cu o mare capacitate de sinteză pe tema eșecului Codului Administrativ, analistul Dorin Popescu ne-a purtat cu patos prin spectrul amenințărilor geopolitice în regiunea extinsă a Mării Negre, profesorul Mihai Maci ne-a lăsat la început să credem că este un pesimist în percepția perspectivelor școlii și educației pentru a ne face în final să înțelegem că există totuși soluții, profesorul Dacian Dragos a fost limpede, explicit, documentat și profund ancorat în cercetarea și cunoașterea la nivel european a administrației publice și mecanismelor finanțării investițiilor publice, iar criminologul Lev Fejes a adus în atenție, cu o solidă fundație teoretică dar și cu exemple de actualitate sugestive, politicile de securitate urbană, într-o abordare comparativă. 

Așadar, am pornit la drum. ICDE crește, se consolidează, își cristalizează prioritățile și direcțiile de acțiune. Urmează în toamnă alte proiecte interesante, la Cluj, Timișoara și Constanța. Promovăm România Europeană.

Valentin Naumescu, președinte ICDE