Anunțuri Comunicate

Echipa ICDE, pregătită să contribuie concret la un program pro-european

Așa cum se arată în Declarația Fondatoare dată publicității pe 21 iunie la Cluj, Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) a adresat un apel la implicare civico-politică tuturor celor care cred în valorile fundamentale ale UE și împărtățesc aceleași aspirații privind viitorul european al României în spațiul politic, economic, strategic și cultural occidental.


ICDE răspunde favorabil apelului Alianței USR-PLUS 2020 din 27 iunie, adresat inclusiv societății civile și, în calitate de think tank orientat spre valorile europene, confirmă posibilitatea de a contribui concret și specific la reușita opțiunii România Europeană. Instrumentele ICDE sunt cele legate de consolidarea culturii democratice europene în societatea românească.

Astfel, ICDE are expertiza necesară și disponibilitatea de a susține un eventual proiect articulat al forțelor politice pro-europene prin următoarele trei metode concrete:

  • Programe de training/formare pe tematici europene pentru membrii și candidații partidelor pro-europene, desfășurate la Cluj (începem cu Școala de vară Proiect România Europeană din 16-18 august 2019, la care am adresat deja invitația de participare);
  • Organizarea de dezbateri structurate asupra unor teme și propuneri politice, într-un cadru echilibrat și profesionist;
  • Participarea activă la dezbaterea unor propuneri concrete pe marginea programelor politice, odată ce partidele pro-europene își vor fi definitivat aceste programe.

Menționăm totodată că ICDE înțelege această posibilă colaborare ca fiind bazată pe proiecte concrete, substanțiale, nu pe aspecte electorale și de imagine. Așteptăm în acest sens demersurile viitoare ale partidelor pro-europene, angajate în consolidarea democrației liberale, pentru a putea trece cât mai repede de la vorbe la fapte, în interesul României Europene.

Valentin Naumescu, 

Președinte ICDE